Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Σβάστικα: Το πανάρχαιο παρεξηγημένο σύμβολο


Σβάστικα: Το πανάρχαιο παρεξηγημένο σύμβολο




svastiga_nazi_678880413.jpg
Η σβάστικαείναι ένα πανάρχαιο σταυροειδές σύμβολο και ίσως το πιο παρεξηγημένο στην ιστορία.
Στα σανσκριτικά είναι ο δεξιόστροφος αγκυλωτός σταυρός 卐, ενώ η "σωβάστικα" είναι ο αριστερόστροφος σταυρός 卍Η σβάστικα χρησιμοποιούταν για πάνω από 3000 χρόνια.
Την πιο πρόωρη αλλά και συχνή χρήση των μοτίβων αγκυλωτού σταυρού στην αρχαιότητα βρίσκουμε στην νεολιθική εποχή, αν και υπάρχει ένα μοναδικό παλαιολιθικό χειροποίητο αντικείμενο που περιέχει αυτό το σύμβολο.
Αποτελεί ιερό σύμβολο του Ινδουϊσμού, του Βουδισμού και του Ζαϊνισμού, ενώ συναντάται και σε πολλούς άλλους πολιτισμούς, όπως της Αρχαίας Ελλάδας, των Περσών και των πολιτισμών των ιθαγενών της Βόρειας Αμερικής της προκολομβιανής περιόδου, καθώς και των αρχαίων Νορβηγικών φυλών (Βίκινγκ).
Επίσης αποτελεί μια μορφή του σταυρού που έχει ανακαλυφτεί απ’ τους αρχαιολόγους σε βυζαντινές κατασκευές, σε βουδιστικές επιγραφές, σε κέλτικα χειρόγραφα, σε ελληνικά νομίσματα, στους ινδιάνους της φυλής Oklahoma, ακόμα και στα τοιχώματα των μεγάλων πυραμίδων της Αιγύπτου. Με λίγη προσοχή θα το ανακαλύψετε ακόμα και στα διαζώματα του Καπιτωλίου στην Ουάσινγκτον.
Μετά από την υιοθέτησή του από τους ναζί του Χίτλερ, ο αγκυλωτός σταυρός έχει συνδεθεί με το φασισμό, τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και το ολοκαύτωμαΈτσι μετέτρεψαν τη σβάστικα από σύμβολο τύχης και ειρήνης σε σύμβολο μίσους και κατά συνέπεια έγινε ένα μισήτο σύμβολο.

Όταν οι σύμμαχοι μπήκαν θριαμβευτές στο Βερολίνο, ένα απ’ τα πρώτα πράγματα που σκέφτηκαν ήταν να απαγορεύσουν τη χρήση του συμβόλου της σβάστικας, την οποία ο Χίτλερ χρησιμοποίησε σαν το ιερό του σύμβολο, που οδηγούσε το λαό του και τις στρατιές του στην επικράτηση πάνω στον πλανήτη.

Η αμερικάνικη κυβέρνηση, όταν διαπίστωσε ότι ο Χίτλερ την χρησιμοποιούσε σαν «σημαία» της ιδεολογίας του, αντικατέστησε την σβάστικα που είχε οριστεί σαν σύμβολο της εθνοφρουράς της Oklahoma ήδη απ’ το 1923, με το «πουλί του κεραυνού» το 1938.

ΠΗΓΗ  http://www.pontos-news.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου