Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Η καλλιέργεια του Μύρτιλου


Προετοιμασία εδάφους πρίν απο την φύτευση
Πρίν την έναρξη της φύτευσης θα πρέπει να εξασφαλίσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για τα φυτά. Σε αυτό το στάδιο κάνουμε μια εδαφολογική ανάλυση και ανάλογα με τα αποτελέσματα μπορεί να χρειαστεί διόρθωση του ΡΗ εάν είναι αλκαλικό προσθέτωντας θειάφι σε σκόνη 3 εβδομάδες πρίν την φύτευση.Η οξύτητα του εδάφους θα πρέπει να ελέγχεται κάθε 4 χρόνια διότι με την άρδευση είναι δυνατόν να μειωθεί. Επίσης θα πρέπει να γίνει καλή κατεργασία του εδάφους πρίν την φύτευση και να δωθεί στο έδαφος μια μικρή ποσότητα φωσφόρου η εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε ένα υπερφωσφορικό λίπασμα κατα την φύτευση.

Φύτευση
Πρώτα γίνεται η χάραξη των γραμμών ώστε ό προσανατολισμός τους να είναι Βορράς-Νότος για την επίτευξη της μέγιστης ηλιοφάνειας. Κατόπιν ορίζουμε τις αποστάσεις, πραγματοποιούμε την φύτευση και εφαρμόζουμε εδαφοκάλυψη με πριονίδι γιατί ενω τα φύλλα του φυτού χρειάζονται ηλιοφάνεια, οι ρίζες πρέπει να είναι προστατευμένες.

blueberry-prionidia1.jpgblueberry-prionidia2.jpg

Λίπανση
Το μύρτιλο δέν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε λίπανση. Η λίπανση με φώσφορο γίνεται σε μικρές δόσεις και αρχίζει πρίν την φύτευση.Το άζωτο είναι το θρεπτικό στοιχείο που πρέπει να χορηγείται κάθε χρόνο λίγο πρίν την εκπτυξη των οφθαλμών.Επίσης το κάλλιο που πρέπει να χορηγήσουμε στην καλλιέργεια, θα πρέπει να το εφαρμόζουμε το φθινόπωρο μετά την συγκομοιδή των καρπών.

Κλάδεμα
Τα πρώτα 3 χρόνια δεν χρειάζονται ιδιαίτερο κλάδεμα απλα καθαρίζουμε την ρίζα του φυυού (λαίμαργα) και προσπαθούμε να διατηρήσουμε το φυτό ανοιχτό. Ο καλός αερισμός και η φωτεινότειτα αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό για  μια καλή καρποφορία. Απο τον πέμπτο χρόνο και μετά απομακρύνουμε τους γηρασμένους, ξεραμένους και παλιούς βλαστούς, οι οποίοι θεωρούνται χαμηλής παραγωγικότητας. Τα μύρτιλα πετυχαίνουν την μεγαλύτερη παραγωγή τους σε βλαστούς που αναπτύχθηκαν την προηγούμενη χρονιά. Ετσι υπολογίζουμε να αφαιρούμε έναν για κάθε έξι βλαστούς δύο ετών και πάνω.

generic blueberry farm.jpg

Συγκομιδή
  Ανάλογα με την ποικιλία που έχετε επιλέξει η συγκομοιδή μπορεί να γίνει με τα χέρια ή μηχανικά.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου