Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Τέσσερις εντυπωσιακές και ανεξήγητες ανακαλύψεις



Τέσσερις εντυπωσιακές και ανεξήγητες ανακαλύψεις







«Η αλήθεια βρίσκεται εκεί έξω»...





Στην δημοφιλή τηλεοπτική σειρά των X-Files, ο Μώλντερ και η Σκάλυ προσπαθούν να εξιχνιάσουν μυστηριώδεις υποθέσεις οι οποίες ξεφεύγουν από την κοινή λογική. Μάλιστα, το μότο «Η αλήθεια βρίσκεται εκεί έξω» που φιγουράρει στους τίτλους αρχής κάθε επεισοδίου προσπαθεί να εξηγήσει, έστω και αόριστα, μερικές από αυτές τις υποθέσεις.

Κάπως έτσι και οι παρακάτω εφευρέσεις σπαζοκεφαλιάζουν εδώ και αιώνες τους επιστήμονες, με μόνη διαφορά εκείνοι δεν έχουν την πολυτέλεια να πουν πως η αλήθεια βρίσκεται εκεί έξω, γιατί πολύ απλά δεν ξέρουν... ποια είναι αυτή η αλήθεια, ούτε πού θα την βρουν.

Το Χειρόγραφο Βόινιτς

Ένα χειρόγραφο με ακατανόητη γλώσσα, εικονογραφημένο με ακατανόητα σχέδια, από κάποιον άγνωστο συγγραφέα σίγουρα δεν θα μπορούσε να αποτελέσει βούτυρο στο ψωμί των επιστημόνων. Το χειρόγραφο Βόινιτς, βασανίζει εδώ και αιώνες ιστορικούς και κρυπταναλυτές, ενώ πιστεύεται ότι γράφτηκε πριν από τετρακόσια ή οκτακόσια χρόνια. Στην... μάχη για την αποκρυπτογράφησή του έπεσαν κατά καιρούς επαγγελματίες και ερασιτέχνες κρυπταναλυτές, μεταξύ των οποίων μερικοί από τους κορυφαίους Αμερικανούς και Βρετανούς "αποκωδικοποιητές" του Β' Παγκόσμιου Πόλεμου, δεν κατάφεραν όμως να «μεταφράσουν» ούτε λέξη.

Οι μπερδεμένες εικονογραφήσεις του έχουν δώσει τροφή για πολλές θεωρίες σχετικά με την προέλευση του βιβλίου, το περιεχόμενό του, και το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε. Πολλοί πιστεύουν ότι πρόκειται για κάποιου είδους αλχημιστικό βοτανολόγιο ή αστρολογικό εγχειρίδιο ή για βιβλίο παράθεσης αστρονομικών ή κυτταρικών δεδομένων. Όσον αφορά τη γλώσσα που χρησιμοποιείται, αρκετοί υποστηρίζουν πως πρόκειται για ένα κείμενο γραμμένο σε μια άγνωστη εξωτική γλώσσα ή ότι αποτελεί φαινόμενο «αυτόματης γραφής», δηλαδή ότι γράφτηκε από εξωδιαστασιακά όντα. Πιστεύετε ότι μπορείτε να καταλάβετε το περιεχόμενό του;

Οι γιγάντιες μπάλες της Κόστα Ρίκα

Περισσότερες από χίλιες τεράστιες πέτρινες μπάλες βρίσκονται διάσπαρτες στο δέλτα του ποταμού Ντικίς στην Κόστα Ρίκα. Οι bolas grandes όπως τις λένε οι ντόπιοι, έχουν διάμετρο τεσσάρων μέτρων και ζυγίζουν περισσότερο από είκοσι τόνους. Οι περισσότερες από αυτές είναι φτιαγμένες από γρανοδιορίτη, ένα πολύ σκληρό πέτρωμα που μοιάζει με γρανίτη, ενώ οι υπόλοιπες από coquina, ένα σκληρό ασβεστολιθικό υλικό. Δεδομένου ότι κανένα από τα δύο πετρώματα δεν συναντάται στο μέρος όπου βρέθηκαν, οι επιστήμονες πιστεύουν πως οι μπάλες πιθανώς να μεταφέρθηκαν εκεί μετά την κατασκευή τους.

Όσον αφορά το πώς κατασκευάστηκαν, η μια θεωρία λέει πως οι κατασκευαστές τους έδωσαν την τελική μορφή σμιλεύοντάς τες με σκαρπέλα, ενώ μια άλλη θεωρία βασίζεται στο ότι τα πετρώματα έχουν την τάση να παίρνουν καμπύλες μορφές αν εφαρμοστεί μια ιδιαίτερη τεχνική κατά την οποία κομμάτια του πετρώματος θερμαίνονται με φωτιά και κατόπιν περιχύνονται με κρύο νερό. Ανεξαρτήτως τεχνικής πάντως, προκύπτει το εύλογο ερώτημα: γιατί τόσος κόπος για αυτές τις σφαίρες; Τι συμβολίζουν; Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες δεν έχουν δώσει σαφή απάντηση.

Οι μπαταρίες της Βαγδάτης

Το 1928 ο Γερμανός αρχαιολόγος Wilhelm Konig ανακάλυψε ύστερα από ανασκαφές στη Βαγδάτη κάτι που έμοιαζε με μικρή πήλινη στάμνα μήκους δεκατριών εκατοστών, η οποία περιείχε ένα χάλκινο κύλινδρο στερεωμένο στο χείλος της οπής της και μια μικρή σιδερένια ράβδο στο καπάκι της. Αναλύσεις έδειξαν ότι το περιεχόμενό της ήταν κάποιο οξειδωτικό διάλυμα, κρασί ή ξύδι. Ύστερα από έρευνες, διαπιστώθηκε ότι το εύρημα του γερμανού ήταν μια αρχαία... μπαταρία. Έκτοτε, βρέθηκαν και άλλες τέτοιες μπαταρίες, οι οποίες χρονολογούνται μεταξύ 250 π.Χ. και 225 μ.Χ. Που χρησίμευαν όμως;

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τους επιστήμονες, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν έχουν καταλήξει κάπου. Διάφορες υποθέσεις είναι ότι οι μπαταρίες χρησίμευαν για ιατρικούς σκοπούς, χάρη στις θεραπευτικές ιδιότητες του ηλεκτρισμού, για γαλβανισμό μετάλλων, στην κατασκευή κοσμημάτων ή σε συστοιχίες σε αγάλματα τα οποία εξέπεμπαν ηλεκτρικσμό ως τρικ των ιερέων για να εντυπωσιαστούν οι πιστοί.

Οι σωλήνες της Μπαϊγκόνγκ

Σε μια περιοχή της Κίνας όπου ουδέποτε κατοικήθηκε από ανθρώπους, βρίσκονται τρία μυστηριώδη τριγωνικά ανοίγματα στην κορυφή ενός βουνού, στο εσωτερικό του οποίου υπάρχουν εκατοντάδες σκουριασμένοι σωλήνες... αγνώστου προέλευσης. Μερικοί από αυτούς φτάνουν μέχρι την βάση του βουνού, ενώ άλλοι μέχρι τις όχθες της γειτονικής λίμνης. Το γεγονός ότι η κατασκευή τους χρονολογείται από τους αρχαιολόγους τουλάχιστον 95 χιλιάδες χρόνια πριν, δημιουργεί εύλογη απορία για την ταυτότητα του κατασκευαστή και τους σκοπούς τους. Οι θεωρίες περί εξωγήινων που επισκέφτηκαν την γη και δημιούργησαν μέσα στο βουνό το δικό τους... διαστημόπλοιο, είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες και κάτι μας λέει ότι θα συνεχίσουν να υφίστανται μέχρι οι επιστήμονες βρουν μια λύση στον γρίφο.

newsbomb
http://periergaa.blogspot.com 

ΠΗΓΗ : PERIERGAA: Τέσσερις εντυπωσιακές και ανεξήγητες ανακαλύψεις 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου