Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

10 κορυφαίοι τουριστικοί προορισμοί στην Τουρκία

10 κορυφαίοι τουριστικοί προορισμοί στην Τουρκία

Πλέον, η Τουρκία και ιδιαίτερα οι παραλιακές περιοχές της, θεωρούνται από πολλούς ως ο ισχυρότερος ανταγωνιστής του ελληνικού τουρισμού. Και όχι άδικα…



Με σημαντικές αντιθέσεις να χαρακτηρίζουν τις διάφορες περιοχές της, τόσο ως προς την κουλτούρα και την ιστορία, όσο και ως προς το κλίμα και τις εικόνες, η Τουρκία αποτελεί έναν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ταξιδιωτικό προορισμό και μάλιστα με καλή ισορροπία μεταξύ προσφερόμενων υπηρεσιών και τιμών.
Το βασικό τμήμα της χώρας συγκροτείται από την χερσόνησο της Ανατολίας ή Μικρά Ασία, που βρίσκεται ανάμεσα στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο Θάλασσα και αποτελεί μία από τις αρχαιότερες κατοικημένες περιοχές στον κόσμο, η οποία μάλιστα κατακτήθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο και στη συνέχεια διασπάστηκε από την τοπική κυριαρχία ελληνιστικών βασιλείων και έγινε πρωτεύουσα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.
Πλέον, η Τουρκία και ιδιαίτερα οι παραλιακές περιοχές της, θεωρούνται από πολλούς ως ο ισχυρότερος ανταγωνιστής του ελληνικού τουρισμού. Και όχι άδικα…
Ας δούμε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα μέρη αυτής της μεγάλης χώρας, που αποτελούν σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς.
1. Κωνσταντινούπολη

Η Κωνσταντινούπολη ( www.clickatlife.gr/story.aspx?id=2169717 ) είναι ένα ζωντανό μείγμα πολλών πολιτισμών, τόσο λόγω της θέσης της (βρίσκεται στην Ευρώπη και την Ασία, ενώνοντας τις δύο ηπείρους με τα Στενά του Βοσπόρου), όσο και εξαιτίας της πολυτάραχης ιστορίας της. Είναι το κύριο πολιτισμικό, οικονομικό και βιομηχανικό κέντρο της χώρας και μια από τις πολυπληθέστερες πόλεις του κόσμου. Η Αγία Σοφία για παράδειγμα, ήταν μέχρι το 1453 ορθόδοξος καθεδρικός ναός, ενώ μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης μετατράπηκε σε τέμενος και σήμερα αποτελεί μουσειακό χώρο. Θα εντοπίσετε ελληνική, ρωμαϊκή, βυζαντινή και οθωμανική αρχιτεκτονική σε διάφορα σημεία στην πόλη. Η σύγχρονη πόλη χωρίζεται σε τρεις κύριες ζώνες που περιλαμβάνουν την παλαιά Κωνσταντινούπολη (Eminönü και Fatih), την περιοχή του Beyoğlu με τη συνοικία του Γαλατά και τον ομώνυμο πύργο, καθώς και το Üsküdar μαζί με άλλα προάστια που βρίσκονται στην απέναντι ασιατική πλευρά του Βοσπόρου.
2. Marmaris

Το πανέμορφο σκηνικό ενός πευκόφυτου βουνού, δεσπόζει πίσω από το παραθαλάσσιο θέρετρο Marmaris ( www.marmaris.bel.tr ) στη νοτιοδυτική Τουρκία –απέναντι από τη Ρόδο- που αποτελεί πολυσύχναστο λιμάνι για κρουαζιερόπλοια και γιοτ. Εκεί θα βρείτε πολλά εστιατόρια, ξενοδοχεία και καφέ και θα θαυμάσετε το ανακαινισμένο κάστρο του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς και τη γραφική, λιθόστρωτη παλιά συνοικία. Λίγο έξω από την πολυσύχναστη πόλη, μπορείτε να κάνετε εκδρομές σε όρμους και κολπίσκους της χερσονήσου Datça και να χαρείτε τις ομορφιές της Μεσογείου.
3. Dalyan

Aρχαία ερείπια, λασπόλουτρα και παραλίες όπου αναπαράγονται οι θαλάσσιες χελώνες, είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που κάνουν το Dalyan –επίσης στη νοτιοδυτική Τουρκία- ελκυστικό προορισμό. Διάφορα σπορ στην παραλία, βόλτες με ποδήλατο και περιηγήσεις στο ποτάμι, θα ικανοποιήσουν σίγουρα τους πιο περιπετειώδεις. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τους περίτεχνους τάφους της Λυκίας, που είναι λαξευμένοι στους βράχους κατά μήκος του ποταμού Dalyan Cayi από το 400 π.Χ.
4. Side (Σίδη)

Το μεγαλύτερο δίλημμα που θα έχετε αν βρεθείτε σε αυτή την πόλη της νότιας Τουρκίας, είναι το αν θα κατευθυνθείτε ανατολικά ή δυτικά. Η δυτική παραλία της πόλης είναι πιο κοντά στα ξενοδοχεία, έχει ήρεμα νερά και ψιλή άμμο, προσφέρει θαλάσσια σπορ και είναι βέβαια ιδιαίτερα δημοφιλής. Εάν όμως θέλετε κάτι πιο χαλαρό, καλύτερα να πάτε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η ανατολική παραλία είναι λίγο βραχώδης, αλλά έχει λιγότερο κόσμο και την προτιμούν οι ντόπιοι.
Η Σίδη, ήταν το σπουδαιότερο εμπορικό λιμάνι της Παμφυλίας και μια από τις ισχυρότερες πόλεις της περιοχής κατά την αρχαιότητα. Το μεγαλοπρεπές Νυμφαίο με πλούσιο αρχιτεκτονικό διάκοσμο, δεσπόζει στην αρχή της πόλης.
5. Goreme- Καππαδοκία

Πρόκειται για μια μικρή πόλη, κυριολεκτικά λαξευμένη σε ηφαιστειακό βράχο, η οποία αποτελεί την πύλη προς το Εθνικό Πάρκο Goreme, ένα εκπληκτικό μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO με εκκλησίες-σπηλιές που υπάρχουν από τον 10ο και τον 11ο αιώνα. Το πάρκο είναι γνωστό και για τους ιδιαίτερους, βραχώδεις σχηματισμούς που μοιάζουν με καμινάδες και αποτελούν σημαντικά αξιοθέατα. Σήμερα, το όνομα Καππαδοκία ( www.clickatlife.gr/story/taksidi/kappadokia-i-perioxi-me-tis-kaminades-ton-neraidon?id=1963836 ) αναφέρεται στην περιοχή γύρω από την κοιλάδα της μικρής πόλης, νοτιοανατολικά της τουρκικής πρωτεύουσας, Άγκυρας.
6. Antalya (Αττάλεια)

Η Αττάλεια είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πόλη στην Τουρκία και τουρίστες από όλο τον κόσμο την επισκέπτονται για να θαυμάσουν ένα υπέροχο «μείγμα» από όμορφες παραλίες και παραδοσιακή τουρκική κουλτούρα. Θεωρείται «η πρωτεύουσα του Τουρκικού τουρισμού», με μακρά ιστορία και πολιτισμό. Η περιοχή κατοικήθηκε από τους ελληνιστικούς χρόνους, ενώ στην γύρω περιοχή υπάρχουν πολλοί αρχαίοι οικισμοί.
Τα παιδιά θα λατρέψουν το Beach Park, το οποίο διαθέτει Aqua Land (ό,τι καλύτερο για εκείνους στους οποίους αρέσουν οι νεροτσουλήθρες) και Dolphin Land (που φιλοξενεί δελφίνια, λιοντάρια της θάλασσας και λευκές φάλαινες). Εξερευνήστε το κέντρο της παλιάς πόλης και θαυμάστε την Πύλη του Αδριανού και φυσικά τις παραλίες Konyaalti και Lara που είναι πασίγνωστες για τα κρυστάλλινα νερά τους.
7. Kas

Είναι μια όμορφη πόλη λιμάνι στις ακτές της Μεσογείου της Τουρκίας και αποτελεί ιδανική επιλογή για τους ταξιδιώτες που αναζητούν έναν αυθεντικό μεσογειακό προορισμό. Η παραλία Kaputas είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, με χρυσή άμμο και πεντακάθαρα νερά.
Η πόλη αποτελεί επίσης σημαντικό καταδυτικό κέντρο της Τουρκίας. Εδώ θα βρείτε πολλούς ξενώνες, ήσυχα καφέ και εστιατόρια που σερβίρουν σπιτικό φαγητό, αλλά και μικρά μπαράκια για να χαλαρώσετε. Στην πόλη διοργανώνεται ένα ετήσιο φεστιβάλ τεχνών και συναυλίες τζαζ στο ελληνιστικό θέατρο.
8. Fethiye (Μάκρη)

Η πόλη Fethiye είναι μια όμορφη πόλη-λιμάνι της Τουρκίας, από όπου μπορείτε να εξερευνήσετε πολλές κοντινές, παραλιακές περιοχές. Θαυμάστε τον καταρράκτη στην Κοιλάδα των Πεταλούδων και επισκεφτείτε το water park στην παραλία Calis και τα δύο λίγο έξω από την πόλη. Η πόλη διατηρούσε ελληνικό πληθυσμό μέχρι το 1923 οπότε με την ανταλλαγή των πληθυσμών που προέβλεπε η συνθήκη της Λωζάνης, οι περισσότεροι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν στην ανατολική Αττική και ίδρυσαν τη Νέα Μάκρη. Αξίζει επίσης να εξερευνήσετε την εγκαταλελειμμένη παλιά ελληνική πόλη Kayakoy (Λιβίσι).
9. Urgup (Προκόπι)

Στην πιο οργανωμένη και σύγχρονη τουριστική πόλη της περιοχής της Καππαδοκίας, στο Urgup, θα βρείτε πολλά όμορφα ξενοδοχεία, αρκετά από τα οποία βρίσκονται μέσα σε σπηλιές. Η πόλη και η γύρω περιοχή είναι γνωστή για τις μυστηριώδεις «καμινάδες των νεραϊδών», για τις παλαιοχριστιανικές της εκκλησίες και για τους αμπελώνες της. Με παραδοσιακά και σύγχρονα στοιχεία, το Urgup αποτελεί κέντρο για παραδοσιακά χειροποίητα χαλιά και έχει έντονη νυχτερινή ζωή. Η πτήση με αερόστατο είναι πολύ δημοφιλής στην περιοχή και αποτελεί έναν φανταστικό τρόπο για να δείτε τις ομορφιές της περιοχής από ψηλά.
10. Kalkan

Το Kalkan –κοντά στην Κας- είναι μια όμορφη παραλιακή τουρκική πόλη, παλιό ψαροχώρι και λιμάνι μέχρι τη δεκαετία του 1970. Ενώ οι περισσότεροι ταξιδιώτες περνούν το χρόνο τους απολαμβάνοντας τον ήλιο και τη θάλασσα, οι λάτρεις της ιστορίας θα εκτιμήσουν την εγγύτητα του Καλκάν σε αρκετές αρχαίες πόλεις της Λυκίας. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1920, η πλειονότητα των κατοίκων της πόλης ήταν Έλληνες, οι οποίοι την εγκατέλειψαν το 1923, λόγω της ανταλλαγής πληθυσμών και μετανάστευσαν, κυρίως στην Αττική, όπου και ίδρυσαν την νέα πόλη του Καλαμακίου.
Πόπη Αθανασοπούλου
ΠΗΓΗ    pathan@clickatlife.gr 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου