Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Συγκλονιστικό βίντεο για την άλωση της Κωνσταντινούπολης
29 Μαι 2013 








Πεντακόσια εξήντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης στις 29 Μαΐου 1453 όταν ήρθε το οριστικό τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Η Άλωση σηματοδότησε το τέλος μίας ιστορικής εποχής που έβαλε τη δική της σφραγίδα στον κόσμο τόσο σε πολιτικό, οικονομικό αλλά και πολιτιστικό επίπεδο.

Η πολιορκία διήρκεσε από τις 6 Απριλίου ως την Τρίτη, 29 Μαΐου 1453.

Η Πόλη πολιορκήθηκε από τον οθωμανικό στρατό του σουλτάνου Μωάμεθ Β’, επονομαζόμενου μετέπειτα ως «Πορθητή», δυναμικού 150.000 ανδρών, εξοπλισμένου με βαρύ πυροβολικό και εξελιγμένα για την εποχή τεχνολογικά μέσα και στόλο 400 πλοίων. Οι υπερασπιστές της Κωνσταντινούπολης, υπό τον αυτοκράτορα, Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, αριθμούσαν 7.000 άνδρες, ανάμεσα τους Ενετοί και Γενουάτες μισθοφόροι, υπό τη διοίκηση του Ιωάννη Ιουστινιάνη. Στην Πόλη βρίσκονταν περίπου 50.000 κάτοικοι, με σοβαρά προβλήματα επισιτισμού.

Στην τελική επίθεση, οι Οθωμαοί παραβίασαν τα τείχη, ενώ σε συνδυασμό με την διείσδυση δυνάμεων από την Κερκόπορτα, ήρθε το μεγάλοκαι οριστικό πλήγμα στις άμυνες της Πόλης. Ο αυτοκράτορας φέρεται να σκοτώθηκε κάπου κοντά στην Πύλη του Ρωμανού, πολεμώντας μεταξύ των στρατιωτών του, έχοντας αφαιρέσει τα διακριτικά του.

Δείτε το θαυμάσιο ντοκιμαντέρ του National Geographic στο τέλος του άρθρου.


ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ VIDEO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου