Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Οι 12 Θεοί του Ολύμπου

Οι 12 Θεοί του Ολύμπου (Ντοκιμαντέρ)



Οι δώδεκα Θεοί του Ολύμπου είναι οι κύριοι θεοί της Ελληνικής

 μυθολογίας που κατοικούσαν στην κορυφή του Ολύμπου. Οι 

Ολύμπιοι θεοί κέρδισαν την εξουσία νικώντας τους Τιτάνες στην

 Τιτανομαχία. 

Οι θεότητες που, κατά παράδοση, αποτελούσαν το δωδεκάθεο είναι:
Ζευς ή ΔίαςJupiter Versailles Louvre Ma78.jpgΟ πατέρας των Θεών και ο σπουδαιότερος από αυτούς. Θεός των καιρικών φαινομένων, προστάτης των ξένων, της οικογένειας και της γονιμότητας. Λατρευόταν ως ο σοφός θεός που καθόριζε τις τύχες των ανθρώπων και ρύθμιζε την ηθική τάξη του κόσμου.
ΉραHera Campana Louvre Ma2283.jpgΑδελφή και σύζυγος του Δία. Ήταν προστάτιδα του γάμου και της συζυγικής πίστης.
ΠοσειδώναςNeptune fountain02.jpgΘεός της θάλασσας, των ποταμών, των πηγών των πόσιμων νερών και γενικά του υγρού στοιχείου.
ΔήμητραDemeter Pio-Clementino Inv254.jpgΘεά της γης, της γεωργίας , της χλωρίδας, της τροφής, του γάμου και προστάτιδα των γεωργών.
ΕστίαHestia.pngΗ Εστία ήταν η μεγαλύτερη κόρη και το πρώτο παιδί του Κρόνου και της Ρέας, γι' αυτό και τέθηκε επικεφαλής όλων των μεγάλων Θεοτήτων. Προστάτιδα της οικογενειακής ευτυχίας, είχε ως ιερό της το κέντρο του σπιτιού και δεν της προσφερόταν μόνο η πρώτη, αλλά και η τελευταία θυσία σε κάθε γιορταστική σύναξη του ανθρώπου. Η Εστία, η Αθηνά και η Άρτεμη, ήταν οι μόνες Θεές που πάνω τους δεν είχε δύναμη η Αφροδίτη (που είχε υποτάξει το σύνολο Θεών και ανθρώπων).
ΑφροδίτηNAMA 262 Aphrodite Epidaure 2.JPGΘεά της ομορφιάς και του έρωτα.
ΑπόλλωνRoman Statue of Apollo.jpgΘεός της μαντικής τέχνης, της μουσικής και του χορού, της ηθικής τάξης και της λογικής. Ήταν ακόμα θεραπευτής θεός.
ΆρηςAres villa Hadriana.jpgΘεός της μάχης και του πολέμου
ΆρτεμιςDiane de Versailles Leochares 2.jpgΘεά της άγριας φύσης, του κυνηγιού, των ζώων και της γονιμότητας.
ΑθηνάAthena Giustiniani Musei Capitolini MC278.jpgΘεά της Σοφίας, των τεχνών και του σώφρονος πολέμου
ΉφαιστοςVulcan Coustou Louvre MR1814.jpgΘεός της φωτιάς, των ηφαιστείων, της μεταλλουργίας και προστάτης των τεχνιτών. Ήταν ακόμα ο κατασκευαστής των όπλων των θεών.
ΕρμήςHermes-louvre3.jpgΉταν ο αγγελιαφόρος των θεών, κήρυκας και ψυχοπομπός, προστάτης του εμπορίου, των ταξιδιωτών αλλά και των ληστών.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου