Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Γκότσι μπέρι-Μύρτιλο-Αρώνια -Ιπποφαές ΝΕΕΣ ΚΑΛΙΕΡΓΕΙΕΣ



Το Γκότσι μπέρι στην Ελλάδα.   



 

 
 
Το Γκότσι μπέριGoji Berry είναι πάρα πολύ πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και σε βιταμίνες και πολλοί αθλητές το χρησιμοποιούν ως τονωτικό. Το Goji Berry αντέχει τις ακραίες θερμοκρασίες από -20 έως +40 βαθμούς κελσίου και χρειάζεται στραγγισμένα εδάφη και μεγάλης διάρκειας ηλιοφάνεια. Οι σπόροι του φυτού πρέπει να φυτευτούν τους χειμερινούς μήνες ώστε όταν αρχίσει να ζεσταίνει ο καιρός την άνοιξη να παρθεί η ρίζα του και να μεταφυτευτεί σε μικρή γλάστρα. Μόλις η ρίζα μεγαλώσει λίγο περισσότερο στη μικρή γλάστρα μπορεί πλέον να φυτευτεί σε μεγάλη γλάστρα και προς το πρώτο φθινόπωρο, στις αρχές του, θα φυτρώσουν οι πρώτοι καρποί αλλά κανονική παραγωγή Goji Berry θα υπάρξει τον 3ο χρόνο.

Goji berry L.Barbarum



Goji berry Big Lifeberry



Πολλοί ερασιτέχνες που διαθέτουν κήπο φυτεύουν λίγα φυτά στις γλάστρες ή στο κήπο τους ενώ μερικοί επαγγελματίες αγρότες τα καλλιεργούν στα χωράφια τους. Οι περιοχές στην Ελλάδα που καλλιεργείται ως τώρα το γκότζι μπέρι είναι η περιοχή της Αττικής, η Πελοπόννησος, και η Κρήτη. Όμως επειδή το γκότζι μπέρι καλλιεργείται επιτυχώς σε περιοχές με μεγάλο θερμοκρασιακό εύρος μεταξύ νύχτας και μέρας πιστεύεται ότι η Βόρεια Ελλάδα που έχει μεγαλύτερο θερμοκρασιακό εύρος από την υπόλοιπη Ελλάδα θα μπορεί να δώσει ακόμη πιο επιτυχής παραγωγή.



Στην Ελλάδα το γκότσι μπέρι καταναλώνεται σε επεξεργασμένη μορφή σε ταμπλέτες και χυμούς, ή αποξηραμένο. Έτσι όμως επειδή υπόκεινται σε επεξεργασία χάνει ένα μέρος από τα θρεπτικά συστατικά του και τις βιταμίνες του. Καλύτερα είναι να καταναλώνεται νωπό είτε σκέτο, είτε μαζί με κόρν φλέικς, με μουσλί, μαζί με ξηρούς καρπούς ή και ως φυσικός χυμός στο μπλέντερ προσθέτοντας νερό.

πηγή: ecotimes.gr

Γκότζι μπέρι… Ακόμη και να μην το έχετε φάει, σίγουρα κάτι έχετε ακούσει γι’ αυτό
και για την… θαυματουργική του δράση στον οργανισμό μας.







Χωρίς καμία δόση υπερβολής, ο μικρός αυτός φρουτένιος καρπός μοιάζει ικανός να θεραπεύσει τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα. Και σπάνια ένα φαρμακευτικό σκεύασμα έχει τόσες θεραπευτικές ιδιότητες, όσες το γκότζι μπέρι. Το παράδοξο, είναι πως ενώ πρόκειται για φυτό που καλλιεργείται εδώ και πολλούς αιώνες στις Ασιατικές χώρες, μόνο πρόσφατα απέκτησε μεγάλη φήμη και στη δύση. Είναι όμως τέτοια η διάδοσή του, που αναμφίβολα η κατανάλωση του γκότζι μπέρι, είναι η σύγχρονη τάση της εποχής. Προσωρινή ή μη, μένει να φανεί.

Ως προς την Ελλάδα, η καλλιέργεια του βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο, η κατανάλωση του από την άλλη πλευρά βρίσκεται σε πλήρη άνθιση. Από στόμα σε στόμα διαδίδονται οι θαυματουργικές του δράσεις και όλοι σπεύδουν να καταναλώσουν τον καρπό της σύγχρονης εποχής, το γκότζι μπέρι.

Τι είναι τα γκότζι μπέρι;

Μικροί καρποί, σαν μούρα με έντονο πορτοκαλοκόκκινο χρώμα. Είναι μαλακοί, με γεύση παρόμοια με αυτή της σταφίδας, ενώ τρώγονται ωμοί ή αποξηραμένοι. Οι καρποί τους παραδοσιακά θεωρούνται ως σημαντική «υπερτροφή». Δίνουν στον οργανισμό με την απαραίτητη ενέργεια για τις καθημερινές του λειτουργίες, ακόμα και κάτω από συνθήκες έντονης πίεσης και άγχους.

Ιστορία και καταγωγή




Πρόκειται για ασιατικής καταγωγής, πολυετές δενδρύλλιο με γρήγορη ανάπτυξη. Καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο και είναι περιζήτητο για τις θεραπευτικές κι ευεργετικές του ιδιότητες.

Κατά παράδοση στην κινεζική ιατρική, χρησιμοποιείται για την παραγωγή φαρμακευτικών σκευασμάτων που χορηγούνται στους ασθενείς εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Ακόμη, οι Κινέζοι κάνουν σούπες με αυτό το μούρο και παρασκευάζουν και ένα είδος κρασιού.

Διατροφικά οφέλη

Αναρίθμητα είναι τα οφέλη, από την κατανάλωση των γκότζι μπέρι, όπως προκύπτει και από επιστημονικές μελέτες που έχουν γίνει σχετικά με τον συγκεκριμένο καρπό. Είναι δε, τόσο πολλά και σημαντικά τα θεραπευτικά τους οφέλη, που σε μεγάλο βαθμό δικαιολογείται και η εκτόξευση της φήμης τους.

Οι καρποί τους, αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της ισορροπημένης διατροφής. Για το λόγο αυτό θα δείτε όσους αθλούνται και γενικά προσέχουν τη διατροφή τους να καταναλώνουν γκότζι μπέρι. Περαιτέρω δε, βοηθούν και στην απώλεια περιττού βάρους. Δείτε τα υπόλοιπα οφέλη τους…

-Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, κυρίως καροτενοειδή όπως καροτίνη Β και ζεαξανθίνη. Τα συγκεκριμένα καροτενοειδή, προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού και βελτιώνουν την όραση. Μάλιστα επιστημονικά έχει αποδειχθεί ότι η ζεαξανθίνη, προστατεύει από την απώλεια της όρασης σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

-Προστατεύουν το συκώτι και τα νεφρά, από κάθε είδους εξωτερικές παθήσεις.

-Ενισχύουν σημαντικά την άμυνα του οργανισμού και αναζωογονούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, βοηθώντας μας να παραμένουμε υγιείς.

-Το γκότζι μπέρι… είναι το ελιξίριο της νεότητας. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα πολυσακχαριτών, απελευθερώνει τη λειτουργία των ανθρώπινων αυξητικών ορμονών. Η αυξητική ορμόνη εκκρίνεται από την υπόφυση και διεγείρει την αύξηση των οστών, των μυών και των ιστών και ελέγχει την χρήση των πρωτεϊνών και υδατανθράκων στην διαδικασία της ανάπτυξης. Για να απομακρύνετε κάθε είδους σημάδια γήρατος , αλλά και για να νιώθετε κατά πολύ νεότεροι, το μυστικό βρίσκεται στα γκότζι μπέρι.




-Υψηλή είναι και η διατροφική τους αξία βάσει της κλίμακας ORAC, καθώς εμποδίζουν την οξείδωση αλλά και την κυτταρική γήρανση.

- Συμβάλλουν στην πρόληψη των συμπτωμάτων κόπωσης και εξάντλησης. Η ατονία και η κούραση, είναι συνηθισμένα φαινόμενα, που λόγω των γρήγορων ρυθμών της ζωής μας, εμφανίζονται με ολοένα και αυξανόμενους ρυθμούς. Αν πάσχετε από αϋπνίες και ημικρανίες , δοκιμάστε λίγα γκότζι μπέρι και σίγουρα θα διαπιστώσετε μεγάλη διαφορά.

- Έρευνες έχουν δείξει ότι τα μικρά αυτά μούρα, ενισχύουν την γονιμότητα και την σεξουαλική ζωή, ιδίως των ανδρών.

-Φάρμακο για μακροζωία… είναι όπως φαίνεται τα γκότζι μπέρι. Όπως αποδεικνύεται επιστημονικά έχουν την ικανότητα να βελτιώνουν τη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού και να χαρίζουν μακροζωία και υγεία.

-Πλούσια σε πρωτεΐνες και ανόργανα μεταλλικά στοιχεία, τα γκότζι μπέρι βοηθούν σημαντικά στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης. Πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι δρουν προστατευτικά ενάντια σε κάθε μορφή καρκίνου, επιστημονικά βέβαια μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί κάτι τέτοιο.

Ανεπιθύμητες παρενέργειες

Τις περισσότερες φορές η κατανάλωση των γκότζι μπέρι, είναι ασφαλής για τον οργανισμό. Σε κάποιες όμως περιπτώσεις, όταν λ.χ. ακολουθούμε κάποια θεραπευτική αγωγή και μας χορηγούνται αντιπηκτικά φάρμακα, η αλληλεπίδραση μπορεί να έχει ανεπιθύμητες για τον οργανισμό παρενέργειες.

Χρήσεις




Τα γκότζι μπέρι δεν βρίσκονται σχεδόν ποτέ φρέσκα στην αγορά, εκτός από τις περιοχές παραγωγής τους. Συνήθως πωλούνται σε ανοιχτά κουτιά και μικρές συσκευασίες, σε ξηρά μορφή. Ο βαθμός αποξήρανσης ποικίλλει: κάποιοι καρποί παραμένουν μαλακοί και κάπως κολλώδεις, ενώ άλλοι μπορεί να είναι πολύ σκληροί.

Πώς τα καταναλώνουμε

Οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να καταναλώσουμε τα γκότζι μπέρι είναι πολλοί και ποικίλοι, ανάλογα με το γούστο μας. Οι πλήρως ώριμοι καρποί τους μπορούν να φαγωθούν ωμοί, να αποξηραθούν ή να μαγειρευτούν.

Το γκότζι μπέρι είναι ένα νόστιμο και θρεπτικό επιδόρπιο. Αντί να καταναλώσετε λίγες σταφίδες, μπορείτε να προτιμήσετε μια χούφτα από αυτό το θρεπτικό σνακ. Επίσης, μπορείτε να τα προσθέσετε στα δημητριακά σας.

Πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν το χυμό των γκότζι μπέρι, κυρίως λόγω της υψηλής διατροφικής τους αξίας. Μπορείτε να τον προμηθευτείτε, έτοιμο σε μπουκάλια σε επιλεγμένα καταστήματα τροφίμων.

Αρκετά είναι και τα παράγωγα προϊόντα που θα βρείτε στα καταστήματα τροφίμων, όπως γκότζι μπέρι σε μορφή σκόνης, που χρησιμοποιείται κυρίως σε smoothies και παρόμοια ροφήματα.

πηγή: clickatlife.gr
Γκότσι μπέρι – Goji Berry



Η έρευνα και η συλλογή των στοιχείων έγινε απο τον κ. Δημήτρη Αναγνωστόπουλο, Γεωπόνος Παν. Θεσσαλίας.



Για την παρουσίαση των ιδιοτήτων του Goji berry, σας παραθέτουμε την προσπάθεια συγκέντρωσης και καταγραφής όλων των θρεπτικών και ιατρικών χρήσεων που έχουνμελετηθεί και επιβεβαιωθεί με πειράματα κατα καιρούς.

Αν θέλουμε να μιλήσουμε με αριθμούς και συγκρίσεις θα λέγαμε ότι έχει 19 αμινοοξείδια, 500 φορές βιταμίνη C από το πορτοκάλι , 21 ιχνοστοιχεία μεταξύ αυτών και τον γερμάνιο ( αντικαρκινικό ιχνοστοιχείο) και έχει πρωτεΐνες περισσότερες από το σιτάρι. Τέλος, είναι σημαντικότατη πηγή καρετονοειδών (M. Marchuck, 2005 και Earl Mindell και Rick Handel, 2003).

Οι Bucheli et al.(2011) σε δείγμα ηλικιωμένων ανθρώπων χορήγησαν καρπό Goji berry για 90 ημέρες. Ο καρπός παρουσίασε

στα άτομα σημαντική αντιοξειδωτική ικανότητα καθώς και αύξησε τα επίπεδα ζεοξανθίνης, πράγμα που σημαίνει ότι αποτρέπει παθήσεις των ματιών όπως η εκφύλιση ωχράς κηλίδας.

Οι He et al. (2012) βρήκαν στους πολυσαγχαρίτες του καρπού εκτός από αντιοξειδωτική δράση αλλά και αντιπολλαπλασιαστική δράση άρα μπορεί να γίνει χρήση ενάντια στον καρκίνο. Παρόμοια αντικαρκινική δράση βρήκαν και οι Cao et al. (1994).

Σε πείραμα που πραγματοποιήθηκε χορηγήθηκε Goji berry σε ποντίκια και μετά αυτά εκτέθηκαν σε υπεριώδη ακτινοβολία. Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά όσον αφορά τηναντίδραση του δέρματος στην ακτινοβολία.. Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι η υπεριώδης ακτινοβολία προκαλεί μελανώματα που μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο.

H Ninger (2011) έπειτα από χορήγηση 2 εβδομάδων του καρπού σε ασθενείς παρατήρησε βελτιώσεις στο γαστρεντερικό τους σύστημα και γενικότερα περισσότερη ενέργεια και ήρεμο ύπνο στους νοσηλευόμενους.

Ο Poterat (2009) αναφέρει αντιγηραντικές ιδιότητες του φυτού ενώ κάνει λόγο και για ενθαρρυντικά αποτελέσματα απέναντι σε παθήσεις όπως ο διαβήτης και η αθηροσκλήρωση. Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι ρόλο στις αντιγηραντικές ιδιότητες του φυτού μπορεί να παίζει ρόλο και η περιεκτικότητα του σε Βιταμίνη E (www.antigiransi.com).

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Warmund (2010) o Οργανισμός Tροφίμων των ΗΠΑ το 2006 δεν αναγνώρισε την ασφαλή χορήγηση του ως αποτελεσματικό ιατρικό προϊόν. Οι ενστάσεις χορήγησης σύμφωνα με τους Monzón Ballarín et al. (2011) συγκεντρώνονται στην αλλεργιογόνο αντίδραση που προκαλεί σε κάποια άτομα.



Σύμφωνα με τους Song et al. (2011) το Goji λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε ταυρίνη είναι αποτελεσματικό απέναντι στην πάθηση του αμφιβληστροειδούς του διαβήτη. Οι Zou et al. (2010) επιπλέον βρήκαν και υπογλυκαιμική δράση του φυτού άρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο του διαβήτη.

Το ασκορβικό οξύ ( Vit. C) που περιέχει το Goji Berry έδειξε θετική επίδραση στην αναστολή της ηπατικής βλάβης (Wang, 2009). Παρόμοια δράση παρουσιάζουν γενικά και στους πολυσακχαρίτες του φυτού οι Xiao et al. (2012) καθώς αναστέλλουν τις τοξικές ουσίες του ύπατος.

Η υδρόλυση των φύλλων του Goji berry προωθεί την ανάπτυξη του βακτυρίου Pediococcus acidilactici. Το βακτήριο αυτό είναι προβιοτικό και έχει ανασταλτική δράση απέναντι στα επιβλαβή βακτήρια Shigella,Salmonella, Clostridium difficile και Escherichia coli. Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι το φυτό προωθεί έμμεσα και αντιβακτηριδιακή δράση (Yeh et al. 2008).

Ουσίες που έχουν απομονωθεί από Goji berry έχουν ευεργετικές ανασταλτικές ιδιότητες απέναντι σε βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά όπως ο σταφυλόκοκκος αλλά και εναντίον παθογόνων μυκήτων όπως ο Candida albicans. Άρα από εδώ προκύπτει αντιβακτηριδιακή και αντιμυκητιακή δράση (Lee et al, 2004 και Lee et al. 2008). Η ερμηνεία για τις δράσεις αυτές είναι η ουσία που περιέχει το Goji berry, την κετόνη Solavetivone.

Οι Chen et al. (2008) βρήκαν ότι η χορήγηση Goji berry αυξάνει την παραγωγή T- λεμφοκυττάρων. Τα Τ-λεμφοκύτταρα προάγουν την ανοσία άρα και την ανθεκτικότητα σε ασθένειες και λοιμώξεις.

Οι Gan et al. (2001) ανακάλυψαν ανασταλτική δράση στην λευχαιμία με την χορήγηση του καρπού.

Ακόμα, για τον φυτό παρουσιάζονται δράσεις μείωσης της χολυστερίνης, αντιφλεγμονώδεις δράσεις και ενθαρρυντικά αποτελέσματα ενάντια στον προστάτη. Για όλα τα παραπάνω ευθύνεται η ουσία β-σιτεστερόλη που περιέχει το Goji berry. Επίσης, λόγω της ουσίας Cyperone ελέγχει την αρτηριακή πίεση και είναι αποτελεσματικό σε καρδιακές παθήσεις (M. Marchuck, 2005 και Earl Mindell και Rick Handel, 2003). Τέλος, ερευνητές κάνουν λόγο για ευεργετικές επιδράσεις απέναντι στην νόσο Alzheimer's (www.webmd.com).



Βιβλιογραφία

S. M. Ballarín, M.A. López-Matas, D. Sáenz Abad, N. Pérez-Cinto, J. Carnés. 2011. Anaphylaxis Associated With the Ingestion of Goji Berries (Lycium barbarum). J Investig Allergol Clin Immunol 2011; Vol. 21(7): 567-570
Bucheli Peter, Vidal Karine, Shen, Lisong, Gu Zhencheng, Zhang Charlie, Miller, Larry E, Wang Junkuan. 2011. Goji Berry Effects on Macular Characteristics and Plasma Antioxidant Levels. Optometry & Vision Science. Volume 88 - Issue 2 - pp 257-262
Cao GW, Yang WG, Du P.. 1994. Observation of the effects of LAK/IL-2 therapy combining with Lycium barbarum polysaccharides in the treatment of 75 cancer patients. Zhonghua Zhong Liu Za Zhi. Nov;16(6):428-31
Chen Z., Kwong Huat Tan B., Chan S.H. 2008. Activation of T lymphocytes by polysaccharide-protein complex from Lycium barbarum L. International Immunopharmacology, 8 (12), pp. 1663-1671
Gan L, Wang J, Zhang S.. 2001. Inhibition the growth of human leukemia cells by Lycium barbarum polysaccharide. Wei Sheng Yan Jiu.Nov;30(6):333-5
Dong Gun Lee, Yoonkyung Park, Mi-Ran Kim, Hyun Jun Jung, Young Bae Seu, Kyung-Soo Hahm and Eun-Rhan Woo. 2004. Anti-fungal effects of phenolic amides isolated from the root bark of Lycium chinense. Biotechnology Letters, 2004, Volume 26, Number 14, Pages 1125-1130
Dong Gun Lee, Hyun Jun Jung and Eun-Rhan Woo.2008. Antimicrobial property of (+)-lyoniresinol-3α- O -β-d -Glucopyranoside isolated from the root bark of Lycium chinense Miller against human pathogenic microorganisms. Archives of Pharmacal Research. Volume 1 / 1978 - Volume 35 / 2012
M. Marchuck. 2005. Goji Berry-Ancient Herb, New Discovery. New Life Journal.
Michele Warmund.2010. The Mystery of Goji Berries. Missouri Environment and Garden. Volume 16, Number 7. Page 60.
Earl Mindell and Rick Handel. 2003. Goji: The Himalyan Health Secret. Momentum Media Health Series
Nianwu He, Xingbin Yang, Yadong Jiao, Lingmin Tian, Yan Zhao.2012. Characterisation of antioxidant and antiproliferative acidic polysaccharides from Chinese wolfberry fruits. Food Chemistry, Vol. 133, No. 3. (August 2012), pp. 978-989
Ninger, Laura J. 2008. Goji Berry Juice Enhances Energy, Well-Being. Life Extension. Vol. 14 Issue 12, p21
Olivier Potterat.2009. Goji (Lycium barbarum and L. chinense): Phytochemistry, Pharmacology and Safety in the Perspective of Traditional Uses and Recent Popularity. Planta Med 2010; 76: 7–19
Reeve VE, Allanson M, Arun SJ, Domanski D, Painter N. 2010. Photochemical & Photobiological Sciences : Official Journal of the European Photochemistry Association and the European Society for Photobiology. 9(4):601-7
Song MK, Salam NK, Roufogalis BD, Huang TH. 2011. Lycium barbarum (Goji Berry) extracts and its taurine component inhibit PPAR-γ-dependent gene transcription in human retinal pigment epithelial cells: Possible implications for diabetic retinopathy treatment. Biochem Pharmacol. 2011 Nov 1;82(9):1209-18.
Wang NT, Lin HI, Yeh DY, Chou TY, Chen CF, Leu FC, Wang D, Hu RT.2009. Effects of the antioxidants lycium barbarum and ascorbic acid on reperfusion liver injury in rats. Transplant Proc. 2009 Dec;41(10):4110-3.
Xiao J, Liong EC, Ching YP, Chang RC, So KF, Fung ML, Tipoe GL. 2012. Lycium barbarum polysaccharides protect mice liver from carbon tetrachloride-induced oxidative stress and necroinflammation. J Ethnopharmacol. 2012 Jan 31;139(2):462-70
Yeh Y.C., Hahm T.S., Sabliov C.M.,Lo Y.M.. 2008. Effects of Chinese wolfberry (Lycium chinense P. Mill.) leaf hydrolysates on the growth of Pediococcus acidilactic. Bioresource Technology, 99 (5), pp. 1383-1393.
Zou S., Zhang X., Yao W., Niu Y., Gao X..2010.Structure characterization and hypoglycemic activity of a polysaccharide isolated from the fruit of Lycium barbarum L. Carbohydrate Polymers, 80 (4), pp. 1161-1167.
www.webmd.com. Goji Berries: Health Benefits and Side Effects
www.antigiransi.com. Η Αντιγηραντική Υπόσχεση της Βιταμίνης Ε


ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΕΕΣ ΚΑΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Μύρτιλο Spartan

Μύρτιλο Duke


Το Μύρτιλο, το συναντάμε σε πάστα (απόλυτα φυσικό παράγωγο, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή συντηρητικών –ενδείκνυται ιδιαίτερα για διαβητικούς), μαρμελάδα, γλυκό του κουταλιού, χυμό blueberry με προσθήκη σταφυλιού ή ροδιού, τσάι μύρτιλου από τα –ακόμα πιο θαυματουργά!- αποξηραμένα φύλλα του φυτού, αποξηραμένα φύλλα σε συσκευασία για αφέψημα, κατεψυγμένοι καρποί μύρτιλου και, φυσικά, νωποί καρποί μύρτιλου (την εποχή της συγκομιδής του: τέλη Μαϊου – τέλη Αυγούστου). ¨Εχει γίνει πλέον περιζήτητο στις τάξεις των καταναλωτών –και ιδίως μεταξύ εκείνων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας (σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, καρδιακές παθήσεις, άνοια – Alzheimer κ.α.). Η άμεση ενέργεια που προσφέρει το μύρτιλο σε κάθε του μορφή (νωπό ή μεταποιημένο) το έχει κάνει δημοφιλές μεταξύ των αθλητών και, γενικά, σε όσους έχουν ανάγκη τόνωσης του οργανισμού τους με απόλυτα φυσικό τρόπο (μαθητές, άτομα σε ανάρρωση κ.α.), καθώς έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι τονώνει εξαιρετικά τον οργανισμό και ενισχύει τις λειτουργίες του εγκεφάλου.
Έρευνα του μεγάλου αμερικανικού Πανεπιστημίου Tufts το κατατάσσει ως το υπ’ αριθμόν 1 (μεταξύ 60 φρούτων που εξετάσθηκαν συστηματικά) σε αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες -σχεδόν 40% περισσότερες από το κόκκινο κρασί. Επίσης, δεκάδες έρευνες (κυρίως αμερικανικών πανεπιστημίων και οργανισμών) έχουν εξακριβώσει τις ευεργετικές ιδιότητες του blueberry στην όραση, στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των ουρολοιμώξεων, στην πρόληψη των αλλεργιών, στην καταπολέμηση της «κακής» χοληστερόλης (LDL) και τηςαρτηριοσκλήρυνσης, στον έλεγχο της υπέρτασης κ.α. λόγω των φυτοοιστρογόνων που περιέχουν ο καρπός και τα φύλλα του φυτού. Η μεγάλη του περιεκτικότητα σε γλυκοζοειδή –και ειδικότερα η νεομυρτιλίνη- έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη (επικουρικά στην ιατρική θεραπεία –που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διακόπτεται, φυσικά).

Ακόμα, το φολικό οξύ και το οξύ elagum των καρπών του μύρτιλου έχει αποδειχθεί πειραματικά ότι επιβραδύνουν και προστατεύουν από την ανάπτυξη όγκων στο στομάχι, στον οισοφάγο, στους πνεύμονες, στη μήτρα και στις ωοθήκες!

Πλουσιότατο σε βιταμίνες (C, E), μαγγάνιο κι άλλα στοιχεία, το μύρτιλο επιβαρύνει τον οργανισμό με ελάχιστες θερμίδες, γι’ αυτό και θεωρείται ιδανικό συστατικό μιας υγιεινής δίαιτας σε καθημερινή βάση –σε όποια μορφή κι αν λαμβάνεται.
 


Αρώνια Nero



Αρώνια Viking


Η έρευνα και η συλλογή των στοιχείων έγινε απο τον κ. Δημήτρη Αναγνωστόπουλο, Γεωπόνος Παν. Θεσσαλίας.

Για την παρουσίαση των ιδιοτήτων της αρώνια (Aronia melanocarpa), σας παραθέτουμε την προσπάθεια συγκέντρωσης και καταγραφής όλων των θρεπτικών και ιατρικών χρήσεων που έχουν μελετηθεί και επιβεβαιωθεί με πειράματα κατα καιρούς.

Οι Gasiorowsi et al. (1997) απέδειξαν ότι το φυτό Aronia melanocarpa λόγω των ανθοκυανίνων που περιέχει, παρουσιάζει αντιμεταλλαξογόνο δράση έτσι και πιθανή αντικαρκινική δράση.

Οι ανθοκυανίνες από αρώνια σε συνδυασμό με αντίστοιχες από φράουλες και δαμάσκηνα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φυσικές χρωστικές με

αντιοξειδωτικές ικανότητες στην τεχνολογία τροφίμων (Espin, 2000). Επίσης οι Wu et al. (2004) και Chrubasiki et al. (2010) απέδειξαν αντιοξειδωτικές ικανότητες. Ακόμα είναι επιτακτικές οι φυσικές χρωστικές από φυτά όπως η αρώνια, λόγω των καρκινογόνων δράσεων που εμπεριέχουν οι τεχνικές χρωστικές (Gilewicz-Łukasik et al., 2007).

Οι Valcheva-Kuzmanova et al. (2006), Naruszewicz et al. (2006) και Skoczyñski et al. (2007), έδειξαν ότι τα φλαβονοειδή έχουν υπολιπιδιακή και αντιφλεγμονώδη δράση, έτσι μπορεί να είναι σημαντικό εργαλείο πρόληψης καρδιοαγγειακών νοσημάτων.
Έπειτα από πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια βρέθηκε αντιδιαβητική δράση από αιθέριο έλαιο που προέκυψε από τα φύλλα του φυτού διότι μειώνει την ποσότητα γλυκόζης στο αίμα (Maslov et al., 2002). Ακόμα, οι Chambers and Camire (2003) τονίζουν ότι ο χυμός από αρώνια είναι ιδιαίτερα ευεργετικός για παιδιά που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 ενώ παρόμοια υπογλυκαιμική δράση σε αρουραίους βρήκαν και οι Ciocoiu et al. (2008).

Πιθανές αποτελεσματικές δράσεις του φυτού απέναντι στη νόσο της παγκρεατίτιδας (μαζική παραγωγή ενζύμων και αυτοκαταστροφή πάγκρεας) εντόπισαν σε μελέτες που πραγματοποίησαν οι Jankowski et al. (2000).
Οι Kowalczyk et al. (2003) και Kuźniakt et al. (2009) βρήκαν στις ανθοκυανίνες της αρώνιας θετική επίδραση στην τοξικότητα του ήπατος και των νευρών από συσσώρευση και δράση καδμίου.
Ο χυμός από καρπούς αρώνια έχει σημαντικές θρεπτικές ιδιότητες και αντιφλεγμονώδη δράση (Valcheva-Kuzmanova et al., 2004 και οι Zapolska-Downar et al., 2011).

Οι Broncel et al. (2010) κατέληξαν σε θετική δράση από τα φλαβονοειδή της αρώνια στην αρτηριακή πίεση και στους ασθενείς που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας. Επίσης, οι Matsumoto et al. (2004), κατέληξαν ότι οι ανθοκυανίνες του φυτού έχουν σημαντική προστατευτική δράση για τον γαστρικό βλεννογόνο.
Σημαντικά στοιχεία προέκυψαν για το εκχύλισμα από Aronia Melanocarpa και την δράση του απέναντι στο οξειδωτικό στρες. Βρέθηκε θετική επίδραση στην αναστολή του, δηλαδή στη μη παραγωγή ελεύθερων ριζών. Επιπλέον, μέσα από μελέτες προέκυψαν και στοιχεία που μας δείχνουν αποτελεσματικότητα και απέναντι στον καρκίνο του μαστού (Kedziersk et al., 2010). Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι το οξειδωτικό στρες προκαλεί διάφορα νοσήματα όπως παχυσαρκία, ελκώδη κολίτιδα, νόσο Alzheimer, νόσο Parkison κ.α. (http://www.iathiein.gr). Άρα ίσως είναι μια ευκαιρία για περαιτέρω έρευνα πάνω σ' αυτές τις ιδιότητες του φυτού.
Οι Sikora et al. (2010) παρατήρησαν θετικές επιδράσεις της αρώνιας στην αιμόσταση διότι βοηθά στη πήξη του αίματος και στην μετέπειτα δημιουργία θρόμβου. Ακόμα, οι Morosanu et al.(2011) κάνουν λόγο για ωφέλιμη δράση ενάντια στην χοληστερίνη αλλά και στην αρτηριακή πίεση.

Η αρώνια είναι αποτελεσματική απέναντι σε βακτήρια και ιούς που προκαλούν κρυώματα και ιώσεις ενώ, έχει και θετικές επιδρασεις στο ουροποιητικό σύστημα. Τέλος, γίνεται λόγος για βελτίωση της μνήμης (πχ στην νόσο Alzheimer) αλλά και της όρασης μέσω της κατανάλωσης χυμού από αρώνια (www.healthmad.com and Harold Stewart, 2012) .
Βιβλιογραφία
1. Belinda K. Chambers and Mary Ellen Camire. 2003. Can Cranberry Supplementation Benefit Adults With Type 2 Diabetes?. Diabetes Care. vol. 26 no. 9 2695-2696
2. Broncel M, Kozirog M, Duchnowicz P, Koter-Michalak M, Sikora J, Chojnowska-Jezierska J..2010. Aronia melanocarpa extract reduces blood pressure, serum endothelin, lipid, and oxidative stress marker levels in patients with metabolic syndrome. Med Sci Monit. Jan;16(1):CR28-34
3. Ciocoiu M, Miron A, Bădescu M.2008.New polyphenolic extracts for oxidative stress treatment in experimental diabetes. Rev Med Chir Soc Med Nat Iasi. Jul-Sep;112(3):757-63.
4. Juan Carlos Espín, Cristina Soler-Rivas, Harry J. Wichers and Cristina García. 2000. Anthocyanin-Based Natural Colorants:A New Source of Antiradical Activity for Foodstuff. J. Agric. Food Chem., 48 (5), pp 1588–1592
5. Gasiorowski K., Szyba K., Brokos B., Kolaczynska B., Jankowiak-Wlodarczyk M., Oszmianski J., 1997. Antimutagenic activity of anthocyanins isolated from Aronia melanocarpa fruits. Cancer Letters, 119 (1), pp. 37-46.
6. Gilewicz-Lukasik B., Koter S., Kurzawa J.,2007Concentration of anthocyanins by the membrane filtration. Separation and Purification Technology, 57 (3), pp. 418-424.
7. Healthmad. 2008, 10 Benefits of Aronia Berry. www.healthmad.com
8. Jankowski A, Jankowska B, Niedworok J. 2000 . The influence of Aronia melanocapra in experimental pancreatitis. Pol Merkur Lekarski. Jun;8(48):395-8.
9. Kedzierska Magdalena, Olas Beata , Wachowicz Barbara, Stochmal Anna, Oleszek Wieslaw, Jeziorski, Arkadiusz, Piekarski Janus. 2010.The nitrative and oxidative stress in blood platelets isolated from breast cancer patients: The protectory action of aronia melanocarpa extract. Platelets, Volume 21, Number 7, November 2010 , pp. 541-548(8)
10. Edward Kowalczyk, Anna Kopff, Pawe Fijalkowski, Maria Kopff, Jan Niedworok, Jan Baszczyk, Józef Kêdziora and Piotr Tyoelerowicz, 2003. Effect of anthocyanins on selected biochemical parameters in rats exposed to cadmium. Acta Biochimica Polonica. Vol. 50 No. 2/2003.
11. Violetta Krajka-Kuźniak, Hanna Szaefer, Ewa Ignatowicz, Teresa Adamska, Jan Oszmiański and Wanda Baer-Dubowska. 2009. Effect of Chokeberry (Aronia melanocarpa) Juice on the Metabolic Activation and Detoxication of Carcinogenic N-Nitrosodiethylamine in Rat Liver. J. Agric. Food Chem. 57 (11), pp 5071–5077
12. Maslov DL, Ipatova OM, Abakumova OIu, Tsvetkova TA, Prozorovskiĭ VN.2002. Hypoglycemic effect of an extract from Aronia melanocarpa leaves. Vopr Med Khim. May-Jun;48(3):271-7
13. Megumi Matsumoto, Hiroshi Hara, Hideyuki Chiji and Takanori Kasai. 2004. Gastroprotective Effect of Red Pigments in Black Chokeberry Fruit (Aronia melanocarpa Elliot) on Acute Gastric Hemorrhagic Lesions in Rats. J. Agric. Food Chem., 2004, 52 (8), pp 2226–2229
14. Anca Iuliana Moroşanu, Manuela Ciocoiu, L. Bădescu, Magda Bădescu. 2011. ANTIOXIDANT EFFECT OF ARONIA VERSUS SAMBUCUS ON MURINE MODEL WITH OR WITHOUT ARTERIAL HYPERTENSION. Annals of the Romanian Society for Cell Biology ,16(1):222-227
15. Marek Naruszewicz, Iwona Łaniewska, Barbara Millo, Mirosław Dłużniewsk. 2007. Atherosclerosis. Volume 194, Issue 2, October 2007, Pages e179–e184
16. Joanna Sikora, Marlena Broncel, Magdalena Markowicz, Maciej Chałubiński, Katarzyna Wojdan and Elżbieta Mikiciuk-Olasik. 2010. Short-term supplementation with Aronia melanocarpa extract improves platelet aggregation, clotting, and fibrinolysis in patients with metabolic syndrome. European Journal of Nutrition. Volume 38 / 1999 - Volume 51
17. Harold Stewart. 2012. Aronia Berry Juice Health Benefits They Are A Super Food. Blueberry Croft. http://blueberrycroft.com/blog/
18. S. VALCHEVA-KUZMANOVA, K. KUZMANOV, V. MIHOVA, I. KRASNALIEV, P. BORISOVA and A. BELCHEVA.2006. Antihyperlipidemic Effect of Aronia melanocarpa Fruit Juice in Rats Fed a High-Cholesterol Diet. Plant Foods for Human Nutrition (Formerly Qualitas Plantarum). Volume 1 / 1952 - Volume 67 / 2012.
19. Valcheva-Kuzmanova S., Borisova P., Galunska B., Krasnaliev I., Belcheva A..2004. Hepatoprotective effect of the natural fruit juice from Aronia melanocarpa on carbon tetrachloride-induced acute liver damage in rats. Experimental and Toxicologic Pathology, 56 (3), pp. 195-201.
20. Xianli Wu, Liwei Gu,Ronald L. Prior and Steve McKay. 2004. Characterization of Anthocyanins and Proanthocyanidins in Some Cultivars of Ribes, Aronia, and Sambucus and Their Antioxidant Capacity. J. Agric. Food Chem. 52 (26), pp 7846–7856
21. D. Zapolska-Downar, D. Bryk, M. Małecki, K. Hajdukiewicz and D. Sitkiewicz. 2011. Aronia melanocarpa fruit extract exhibits anti-inflammatory activity in human aortic endothelial cells. European Journal of Nutrition. Volume 38 / 1999 - Volume 51 / 2012
22. http://www.iathiein.gr

Η έρευνα διεξήχθει απο τον κ. Δημήτρη Αναγνωστόπουλο, Γεωπόνος Παν. Θεσσαλίας.



Ιπποφαές Leikora












Ιπποφαές Habego



Σύμφωνα με ρώσους και κινέζους επιστήμονες, το ιπποφαές περιέχει 190 πολύτιμες ουσίες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Oι περισσότερες και δραστικότερες (106) έχουν εντοπιστεί στο έλαιο που περιέχουν οι καρποί του. Σύμφωνα με τους μελετητές, το σημαντικότερο επιστημονικό εύρημα για το ιπποφαές δεν είναι μόνο ότι περιέχει πολύτιμες ουσίες για την υγεία του ανθρώπου, αλλά και το ότι τόσο οι συγκεντρώσεις τους όσο και ο συνδυασμός τους έχουν συνταιριαστεί από τη φύση με τέτοιον τρόπο, ώστε να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή κάλυψη στον ανθρώπινο οργανισμό.



Γεμάτο αντιοξειδωτικά

Το ιπποφαές περιέχει ένα μοναδικό συνδυασμό αντιοξειδωτικών συστατικών που δρουν προληπτικά κατά της γήρανσης, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων περιέχει:

Βιταμίνη C: Συνεισφέρει στην απορρόφηση του σιδήρου, βοηθά στο σχηματισμό κολλαγόνου στο δέρμα, στην επούλωση των πληγών, στην επανόρθωση των ιστών και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.

Βιταμίνη Ε: Επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων, βοηθά στην οξυγόνωση των ιστών και ενισχύει το γεννητικό σύστημα. Επιταχύνει την επούλωση των πληγών και προστατεύει από την αρτηριοσκλήρυνση.

Βιταμίνη Α: Διατηρεί την υγεία των ματιών και του δέρματος.

Όλα τα μεταλλικά στοιχεία: Ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, χαλκό, κάλιο, σελήνιο και ψευδάργυρο. Είναι απαραίτητα για την πνευματική και σωματική υγεία. Όπως και οι βιταμίνες, δρουν ως καταλύτες σε πολλές βιολογικές αντιδράσεις και οι λειτουργίες τους είναι αλληλένδετες. Το σελήνιο και ο χαλκός έχουν πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Καροτενοειδή: Αποτρέπουν σε μεγάλο βαθμό την οξείδωση των κυττάρων και την καταστροφή τους. Το ιπποφαές περιέχει β-καροτένιο, που είναι πρόδρομος της βιταμίνης Α, καθώς και λυκοπένιο (αντικαρκινική δράση), α-καροτίνη, ζεαξανθίνη (πρόληψη κατά της γεροντικής ωχράς κηλίδας) και λουτεΐνη. Πολλές φορές το ιπποφαές, ανάλογα με την περιοχή στην οποία καλλιεργείται, περιέχει καροτενοειδή σε μεγαλύτερες ποσότητες από κάθε άλλο φυτό.

Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα: Συγκεκριμένα: ω-3 (λινολενικό οξύ), ω-6 (λινελαϊκό οξύ), ω-7 (παλμιτελαϊκό οξύ), ω-9 (ελαϊκό οξύ). Το ιπποφαές θεωρείται από ρώσους και κινέζους επιστήμονες η πλουσιότερη πηγή φυτικών λιπαρών οξέων, που είναι απαραίτητα στον οργανισμό για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, του νευρικού, του ανοσοποιητικού και του αναπαραγωγικού συστήματος, ενώ προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, περιορίζουν τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης στο αίμα και έχουν και ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Το ω-7 λιπαρό οξύ είναι κυρίως ζωικής προέλευσης. Έχει εντοπιστεί μόνο στο έλαιο του φυτού μακαντέμια, αλλά σε συγκεντρώσεις 2 φορές χαμηλότερες από αυτές που έχουν βρεθεί στο ιπποφαές. Το ω-7 έχει αντιική, αντιβακτηριδιακή, επουλωτική και αντιγηραντική δράση.


Είναι και πηγή...

...βιταμινών του συμπλέγματος Β: Βοηθούν στην καλή λειτουργία

του νευρικού και μυϊκού συστήματος, αλλά και της καρδιάς. Συμμετέχουν στη σύνθεση των ενζύμων και στο μεταβολισμό των λιπών, των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων. Βοηθούν στην ανάπτυξη και στην αναπαραγωγή, φροντίζουν για την υγεία των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος.

...βιταμίνης D: Βοηθά στο μεταβολισμό του ασβεστίου, του φωσφόρου και του μαγνησίου στον οργανισμό και την ενσωμάτωσή τους στα οστά, συμβάλλοντας στην υγεία τους.

...βιταμίνης Κ: Παίζει καθοριστικό ρόλο στην πηκτικότητα του αίματος

και βοηθά στο σχηματισμό των οστών και στην ανασύστασή τους.

...β-σιτοστερόλης: Ανήκει σε μια ομάδα στερολών που υπάρχουν μόνο στα φυτά. Έχει αποδειχθεί ότι μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλες φυτικές στερόλες μειώνει τα επίπεδα κακής χοληστερίνης στο αίμα. Επίσης, δρα προστατευτικά από την υπερπλασία του προστάτη, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι προστατεύει από τον καρκίνο.

...φλαβονοειδών: Πρόκειται για ουσίες που συναντάμε μόνο στα φυτά και έχουν παρόμοιες αντιοξειδωτικές ιδιότητες με αυτές των βιταμινών C, Ε και Α.



Πηγή: Vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου